Skip to main content

Wie weet nu beter wat een houten gebouw met je doet,

dan de mensen die het al ervaren?

Houtbewoner Erik:

  • Leeftijd:  39

  • Beroep:  Ethisch hacker

  • Woonplaats: Mierlo-Luchen

  • Woongenoten: Maarten (partner) en Karin & Alex (buren)

  • Soort woning: Sociale huur

  • Oppervlakte: 120 m2

  • Materialen: Vuren CLT, hardhout (buitenzijde) en op elk dak 44 zonnepanelen

  • Erik van der Heijden (tweede van rechts) met zijn partner en buren.

“Eerlijk gezegd hadden wij het hele project al lang uit ons hoofd gezet, omdat we niet tot de gewenste 55-plus doelgroep behoren.”

–  Erik van der Heijden

Sinds wanneer woon je in hout?

“In november 2019 stond er in het woningbouw informatieblad een oproep te reageren als je interesse had in het gaan wonen in houten sociale woningbouw. Uniek in Mierlo, én Nederland. Het was vooral een oproep aan mensen die heel bewust kiezen voor het wonen in houten woningen en het omgaan met milieuvriendelijke en duurzame oplossingen. Om de doorstroming in huurwoningen te bevorderen werd er ook gevraagd te reageren als je een grote(re) woning achterlaat.

Zowel wij (Maarten en Erik) als Karin en Alex reageerden door een brief te schrijven aan de woningbouwvereniging en hierin hun motivatie uitlegden. Het duurde vervolgens nog bijna drie jaar, voordat de woningen ook daadwerkelijk bewoond konden worden. Vergunningen, inspraakavonden, bezwaren en nog aan te leggen nutsvoorzieningen waren redenen dat we er nog niet eerder in konden trekken.

Eerlijk gezegd hadden wij het hele project al uit ons hoofd gezet, omdat het oorspronkelijk de bedoeling was dat de nieuwe bewoners 55-plussers zouden zijn. Karin en Alex behoren tot deze doelgroep, maar wij niet. Totdat we in de zomer van 2023 alsnog prettig werden verrast met een uitnodiging om te komen kijken in de modelwoning. Na een zeer geslaagde kijkdag en het opnieuw schrijven van een motivatiebrief, kregen we al snel het verlossende woord dat we een van de nieuwe houten woningen mochten gaan huren. Op 5 september 2023 kregen we de sleutel.”

Toeval of bewuste keuze?

“Voor ons was het een bewuste keuze. We waren al aan het kijken naar tiny woningen, vooral omdat we al vaker naar Zweden waren geweest en daar in verschillende kleine houten woningen hadden gelogeerd. Al snel ontdekten we dat een tiny woning om meerdere redenen het toch niet ging worden. Maar het idee van wonen in een houten huis, heeft ons nooit los gelaten.

Karin en Alex komen al 20 jaar jaarlijks vaker in Zweden. De houten stuga’s, het knusse en het warme van deze kleine houten woningen, hadden een grote aantrekkingskracht op hen. Heerlijk om in alle rust te vertoeven in de Zweedse natuur. De Zweedse cultuur en manier waarop de meeste Zweden op het platteland en in kleine of middelgrote steden omgaan met de natuur en het milieu, gaven voor hen de doorslag te gaan kijken naar het wonen in een houten woning. Heel bewust dus.

Voor ons allemaal ligt de aanleiding om te gaan voor hout in Scandinavië. Daarnaast willen we met z’n vieren ook een duidelijke en heel concrete bijdrage leveren aan circulair omgaan met de dingen om ons heen. Milieubewust mag je het noemen, maar duurzaam en hergebruik zijn termen die beter passen. Het bijzondere is ook dat wij elkaar voor het verhuizen naar Luchen nog helemaal niet kenden. Des te leuker is het nu dat we met eigenlijk dezelfde beweegredenen kozen voor houtbouw en nu ook buren zijn.”

Zelfbouw of project?

“Het is een sociale woningbouwproject, waarbij de woningen modulair in de fabriek zijn geproduceerd en in de timmerfabriek gebouwd. Het heeft ons allemaal bijzonder verbaast hoe slim en efficient het bouwproces van zulke woningen tegenwoordig is.

De woningen zijn volledig 3D ontworpen en op basis daarvan getoetst op de bouwfysica en brandwerendheid. Vanuit dat 3D-model zijn de CLT binnenwanden en vloeren besteld en als bouwpakket geleverd aan de fabriek. In de fabriek worden de HSB-buitengevels en CLT-wanden aan elkaar gemonteerd tot modules. De modules verplaatsen zich op een assemblagelijn, waarbij deze steeds verder worden afgewerkt, compleet met badkamer en installaties! Op de nieuwbouwlocatie worden de modules op elkaar gehesen en aan elkaar gekoppeld. Na het leggen van de zonnepanelen en het aansluiten van de nutsvoorzieningen zijn de woningen direct klaar om bewoond te worden.

Als je dit zo leest, dan wonen wij eigenlijk in het huis van de toekomst.”

Twee sociale woningen met de uitstraling van één landelijke villa;  Erik en zijn medebewoners willen hier nooit meer weg.

"We zeggen wel eens grappend dat we de boormachine kunnen verkopen, omdat je alles simpel met een spijker of schroefje in het hout ophangt.”

– Erik van der Heijden

Wat was je eerste idee bij een woning van hout?

“Fantastisch, Zweden, hebben! Het idee van een houten woning trok ons al veel langer. De ouders van Maarten wonen al bijna tien jaar in Zweden en na een aantal bezoeken aan dat land – en verschillende verblijven in houten huizen – waren wij om. In Nederland kan alles, maar mag er niks. Met andere woorden: zomaar een perceel kopen en daar een eigen houten huis op zetten met bijvoorbeeld een tiny house is niet zomaar gedaan. Nog los van zaken als nutsvoorzieningen en de kosten van zo’n project. Dus toen onze woningbouwvereniging dit project aankondigde stonden we meteen vooraan. Het is niet alleen houtbouw, maar ook nog eens ecologisch en duurzaam. In onze oude flat waren we hier ook al mee bezig en deze woning gaf ons de kans hier nog meer mee te doen.”

Karin en Alex voegen daar nog aan toe:

“Het huis ademt een warme sfeer. Het geluid in de woning weerkaatst niet. Hout straalt een bepaalde rust af en eventuele damp kan door de houten wanden naar buiten. De ventilatie werkt optimaal, terwijl de woning als het ware ademt. Er is voortdurend een aanvoer van verse lucht door het ventilatiesysteem. Dat maakt wonen in een houten woning als iets heel natuurlijks. Het voelt niet alleen comfortabel, het is ook comfortabel.”

Wonen in hout betekent voor ons allemaal ook dat er nergens een likje verf of iets anders chemisch gebruikt hoeft te worden. De wanden zijn één keer gebeitst in een offwhite kleur, de deuren zijn massief hout, er is minimaal gebruikgemaakt van lijm.

De plinten zijn weliswaar van kunststof, maar stopcontacten en data-aansluitingen zijn hierin geïntegreerd. Door te schuiven met de contactdozen verplaatsen we deze tot de plaats waar ze het beste passen of nodig zijn. Er is geen afval en bovendien hoeven er geen sleuven gefreesd te worden. We zeggen wel eens grappend dat de boormachine kan worden verkocht, omdat je alles simpel met een spijker of schroefje in het hout kunt ophangen.”

Hobbels ervaren bij de bouw?

“Ja, nou het duurt vooral allemaal langer in ons land. In andere Europesche landen worden woningen van hout al veel langer gerealiseerd. In Nederland zijn we gewend andere bouwmaterialen te gebruiken. Dat betekent dat houtbouw in Nederland nog niet algemeen geaccepteerd is, terwijl dit milieu-technisch wel een must is. Het gevolg is dat houtbouw meer onder een vergrootglas wordt gelegd dan woningen van fossiele materialen.

Bovendien ontbreekt er in Nederland volgens mij ook nog wat kennis, omdat wij opgeleid zijn met staal, baksteen en beton. De certificering van de materialen is in het buitenland al lang geregeld, echter hebben producten in Nederland een eigen certificering en wet- en regelgeving.”

Welke houtsoorten zijn er gebruikt?

“Voornamelijk Europees vurenhout. Voor zowel de constructie, binnenafwerking en gevel. Enkel de verticale delen in de gevel zijn uitgevoerd in Fraké. Al het hout in de gevel is thermisch-gemodificeerd en op die manier duurzaam geconserveerd zonder gebruik te maken van lakken. Weer een mooi voordeel van bouwen met hout.”

Is al het hout duurzaam?

“Ja, al het gebruikte vurenhout is FSC of PEFC en afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen. Voor zover wij weten is CLT enkel in PEFC te verkrijgen. Bij de productie van CLT is een minimale hoeveelheid lijm gebruikt om het hout kruislings met elkaar te verbinden, en dat kan op termijn zelfs nog duurzamer worden.”

Hout gebruikt met een keurmerk en/of certificatie?

“Ook dat ja. Al het toegepaste duurzame hout is volgens Chain of Custody en conform FSC en/of PEFC- certificering. Bovendien is het KOMO gecertificeerd.”

Swipe hieronder door de sociale huurwoningen van Erik & Maarten en Karin & Alex.

Fijnste aan het huis

“Heb je even? Haha. Om te beginnen is het huis gewoon heel erg knus. Het voelt als een soort fijn vakantiebeleving, en toch is het een volwaardig woonhuis. Goed geïsoleerd, tochtdicht en heel erg stil. Je hoort bijna niets van de buren of buitengeluiden. En wat ook heel fijn is: de woning is gasloos en is voorzien van een heel degelijk ventilatiesysteem. Elk uur wordt de lucht in huis volledig ververst. Bovendien kan je hier – als je wilt – gelijkvloers leven, wat het dus ook toekomstbestendig maakt.

Maarten wilde ook al heel lang een tuintje hebben. Wij hebben beiden altijd op een flat gewoond met een klein balkonnetje. Destijds heeft Maarten dan ook ‘buiten naar binnengehaald’, door heel veel planten in huis te zetten, onze privé indoor-jungle. Nu hoeft dat niet meer en kunnen we straks met mooi weer gewoon in de tuin gaan zitten. Luxe!

Ook Karin en Alex delen het gevoel dat je op vakantie in Zweden bent:

“Het geeft een gevoel van geborgenheid om hier te wonen. Je eigen spullen bij de hand, een kleine tuin, een haagje als erfafscheiding en het huis ligt als laatste huis aan een doodlopend trottoir. Er komt geen autoverkeer bij ons huis in de buurt en het uitzicht vanuit de woonkamer is heel weids. Met een wadi voor de deur en de Luchense Wetering (een bredere afwateringssloot) langs de zijkant van onze woning, hebben wij het erg getroffen. Het huis zelf is heerlijk om in te wonen, maar buitenleven is minstens zo fijn. We kijken ernaar uit om in de lente en de zomer ook buiten op onze vlonder te genieten van ons plekje.”

Opmerkelijk feitje

“Het opmerkelijkste vinden wij wel dat dit soort huizen pre-fab worden gebouwd. Laatst kwamen wij ’s avonds thuis, staan er ineens twee nieuwe woningen bij die er ’s ochtends nog niet stonden toen wij om 08:00 de deur uit gingen. Dat lukt met traditionele bouw echt niet.”

Karin en Alex voegen daar aan toe:

“Zelfs het huisnummer en de brievenbus die buiten naast de voordeur hangt zijn van hout. Van buiten vormt het een geheel, en binnen kun je heel gemakkelijk circulair inrichten; meubels van natuurlijke materialen, plantenpotten van stof, sisal of riet, houten haakjes en zelfs een houten handdoekenrek om maar een paar voorbeelden te noemen. Veel hebben we ook meegenomen uit ons vorige huis, omdat we van mening zijn dat wat nog functioneert best nog gebruikt kan worden. Iets nieuw kopen kan altijd nog.”

Nooit meer iets anders?

“Nee, het is zo fijn. We hebben nog een tijdje gedacht dat we in bananensplit zaten en dat we elk moment terug moesten naar de oude flat. Gelukkig weten we wel beter. Geen van ons twee is ooit op macht der gewoonte teruggereden naar onze oude woning. Dat geeft wel aan hoe fijn we het hier hebben. We zijn nog steeds bezig om de laatste hand te leggen aan de inrichting en afwerking waardoor het steeds meer ons huis wordt. Dus nee, voor mij niks anders meer.”

Karin en Alex:

“Oh nee, voor ons ook zeker niet. We hebben nog geen moment terugverlangd naar waar we eerst woonden. Daar hadden we het overigens ook goed naar onze zin, maar zoals we nu wonen, zo kunnen we dat nog jaren. De houten woningen in ons buurtje zijn levensbestendig, dus we kunnen hier nog heel wat jaren met veel plezier zelfstandig wonen. Nu slapen we nog boven, maar ook beneden is een kamer die we eventueel later kunnen inrichten als slaapkamer. De douche is groot en de hele woning is zonder drempels. Nee, wonen in hout is een erg goede keuze geweest. Het tuintje naast en voor onze woning maakt het helemaal af. Heerlijk!”

Meer weten?

Stuur een mail

© Foto’s: eigen collectie van de bewoners.