In dit rubriekje lees je kort & krachtig een mooi feitje over hout.
Hout. Een prachtig product van de natuur, en hét materiaal dat het gebruik van beton en staal in de bouwsector in de komende jaren wel eens kan gaan verdringen. Zo mooi als dit klinkt, zo ongelooflijk is het voor veel mensen nog dat houtproductie geen impact hoeft te hebben op de aarde. Want hout = bomen = bossen. En de verhalen over boskap, vooral de negatieve, die kent iedereen. Tijd voor het mooiere verhaal.
Om te beginnen een nuance die het sentiment al verzacht: we praten bij bossen liever over oogsten, dan kappen. Immers, net als maïs, graan, en rijst komt een boom voort uit een zaadje dat uitgroeit tot wat het moet zijn, om vervolgens geoogst te worden, waarna er weer een zaadje of jong plantje terug geplant wordt.
Maar dat de schokkende verhalen over illegale ‘oogst’ de algemene maatschappelijke beeldvorming bepalen, mogen we ook een houten waarheid noemen. De hardnekkigheid ervan heeft tot gevolg dat het mooiere verhaal over duurzaam geproduceerd hout er maar stroef ingaat bij de mensen. En dat terwijl we bij houtbouw in Nederland praten over hout dat hoofdzakelijk geproduceerd wordt in Europese duurzaam beheerde bossen.
Duurzaam beheerd
‘Duurzaam beheerd’ betekent dat hout op een duurzame manier geoogst wordt, zodat alle bosfuncties behouden blijven, de bosarbeiders onder veilige omstandigheden en tegen een redelijk loon hun werk kunnen doen, en de rechten van de inheemse bevolking worden gerespecteerd. Bovendien worden bomen daar selectief geoogst, en niet met voetbalvelden tegelijk (zoals dat illegaal gebeurt in bijvoorbeeld het Amazonewoud), en er wordt nooit méér hout geoogst dan er bijgroeit.
Een niet onbelangrijk voordeel van houtgebruik uit duurzaam beheerde bossen, is dat we door de opslag van CO2 in de bomen en in het verkregen hout bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.
Certificering
Om er zeker van te zijn dat je met ‘goed’ hout te maken hebt, zijn er certificaten ontwikkeld. Zo voldoet hout dat PEFC, FSC of Keurhout-Duurzaam gecertificeerd is (het Categorie A bewijs) in ieder geval. Dit wil overigens niet zeggen dat als een bedrijf beschikt over (een van) deze certificaten, dat hun hele assortiment bestaat uit duurzaam geproduceerd hout. Als afnemer dien je dan altijd te controleren wat je geleverd krijgt. Het blijft dus opletten.
Naast genoemde certificaten bestaat er ook een zogenaamde STIP-certificering. Dat is feitelijk een verklaring dat een bedrijf enkel en alleen duurzaam hout in het assortiment heeft. Als een bedrijf dus STIP-gecertificeerd is, kan je er wel vanuit gaan dat zij uitsluitend 100% gecertificeerd hout inkopen en verhandelen. Dat hout kan bijvoorbeeld FSC- of PEFC-gecertificeerd zijn, of een combi van beide.
Duurzaam beheer betekent ook dat er nooit meer hout geoogst wordt dan er bijgroeit.
Borgen van duurzaamheid
In 2008 zijn door de Nederlandse overheid de inkoopcriteria voor duurzaam geproduceerd hout vastgesteld.
Deze zogenaamde Dutch Procurement Criteria for Timber, ofwel de TPAS-criteria, bevatten principes en criteria voor duurzaam bosbeheer, de handelsketen (Chain of Custody) en het ontwikkelen, toepassen en beheren van certificeringssystemen.
Met de Chain of Custody certificering (CoC) kan je aantonen dat het door jouw verhandelde of gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen of andere gecontroleerde bronnen. Het borgt in feite het volgtijdelijke papieren spoor dat de volgorde van de bewaring, controle, overdracht, analyse en verwijdering van hout vastlegt, inclusief fysiek of elektronisch bewijsmateriaal.
Meer informatie? Klik op onderstaande bronvermelding(en) of stuur ons een mailtje.
© Foto’s: Unsplash