In dit rubriekje lees je kort & krachtig een mooi feitje over hout.
Een waarheid als een koe. Waar hout, beton en staal verschillende materialen zijn met uiteenlopende eigenschappen, zo verschilt het bouwen met deze materialen ook in veel opzichten.
Bouwen met houtproducten zit in de lift. Er kleven dan ook veel voordelen aan. Naast de al jarenlang bewezen houtskeletbouw oplossingen wordt er tegenwoordig gewerkt met zogenaamd ‘engineered wood’, dat zijn relatief nieuwe constructiehout-producten als kruislaaghout (CLT), gelamineerd fineerhout (LVL) en horizontaal verlijmde lamellen (Glulam). En ook bij producten voor gevelafwerking en kozijnen staan de ontwikkelingen niet stil.
Met innovatie komt ook nieuwe expertise en vakmanschap kijken. Als je dat als conventionele bouwer serieus neemt, dan zal je zien dat hout een verrassend dankbaar en interessant bouwmateriaal is om naar over te stappen. Hout is goed verkrijgbaar en makkelijk in de verwerking, mits je over de specifieke houtkennis beschikt.
Hout & de boom
Dat begint al bij de boom. Zo moet je goed op de hoogte zijn van welk hout voor welke toepassing het best geschikt is. De variatie in hout is namelijk enorm: wereldwijd bestaan tienduizenden boomsoorten die honderden houtsoorten leveren, elk met specifieke eigenschappen die bovendien in verschillende kwaliteiten voorkomen. Juist de combinatie van soort en kwaliteit maakt hout wel of niet succesvol in de toepassing.
Hout & het ontwerp
Ook het ontwerp- en productieproces bij houtbouw vereist een andere expertise dan bij conventioneel bouwen. Behalve verschillen in de fysische kenmerken en prestaties tussen hout en beton/staal, kan je met hout heel ontwerpvrij, modulair en remontabel (circulair) ontwerpen. De productiemethodes zijn vervolgens vaak prefab en vergaand gedigitaliseerd, waarbij de digitale tekeningen rechtstreeks de freesmachines aansturen. Enorm efficiënt en nagenoeg foutloos, maar het vraagt wel extra vaardigheden van met name de architect.
Hout & het weer
Hout kan ook prima als gevelbekleding, maar ook daar geldt: zorg dat je voldoende verstand van zaken hebt. Welke soorten zijn hiervoor geschikt, hoe pas je het toe, kan het onafgewerkt of niet, en welke afwerklaag is de juiste tegen vochtbelasting en verwering.
Hout & de herkomst
En dan ook niet onbelangrijk: kennis over de herkomst van hout. We kennen allemaal de verhalen uit de media van illegale boskap in het Amazonegebied, zo erg is het in Europa niet, maar ook hier moet je goed geïnformeerd zijn over herkomst en beheer. Gelukkig hoeft hout niet fout. Dus ken je keten, de certificaten, en controleer zelf of jouw hout wel echt uit duurzaam beheerde bossen komt.
Houtbouw vereist specifieke kennis op meerdere fronten:
- De (duurzame) herkomst
- Materiaaleigenschappen
- Materiaalprestatie
- Productiemethode (vaak prefab)
- Behandeling (o.a. tegen weersinvloeden, verkleuring)
- Toepassing (buiten/binnen, hoog/laag, waterstand etc)
- Bouwmethode/assemblage
Meer informatie? Klik op onderstaande bronvermelding(en) of stuur ons een mailtje.
© Foto’s: MAATworks architecten; SeARCH