Skip to main content

In dit rubriekje lees je kort & krachtig een mooi feitje over hout.

Hout is oud. Ouder dan de weg naar Rome. En al sinds de mens kan bouwen, worden er huizen met hout gebouwd. Maar nog niet zo lang worden we ons steeds meer bewust van de positieve invloed die wonen in dit hernieuwbare materiaal op ons welzijn heeft.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn we de eeuwenoude onlosmakelijke connectie tussen mens en natuur ‘biofilie’ gaan noemen. Een treffende naam, want ‘bio’ staat voor alles wat leeft, en ‘filie’ betekent ‘houden van’. In de architectuur wordt biofilie nu enkele decennia in toenemende mate gezien als een serieus uitgangspunt in het ontwerpproces.

Leven in houtbouw heeft een wetenschappelijk bewezen neurologisch effect op de psyche van bewoners, dat resulteert in meerdere positieve psychofysiologische en cognitieve voordelen. Dit geldt overigens ook voor andere elementen van biofilie, zoals natuurlijk licht en lucht, natuurgroen en andere organisch materialen.

Behalve dat onze zintuigen ervan smullen (visueel, reuk, aanraking) is wonen en werken in houtbouw ook gezonder vanwege de fysische eigenschappen.

Biofilische voordelen van houtbouw:

  • Verlaagde bloeddruk en hartslag
  • Stressverlagend
  • Betere cognitieve prestaties (focus en concentratie)
  • Perceptie van comfort en warmte
  • Verhoogde voorkeur voor biofilische ruimtes
  • Stemmingverbeterend

Meer informatie? Klik op onderstaande bronvermelding(en) of stuur ons een mailtje.

Stuur een mail
Bron: Biofilico
Bron: Archdaily
Bron: Hout. Natuurlijk van nu.

© Foto’s: Unbrick; Luuk Kramer