Skip to main content

Wie weet nu beter wat een houten gebouw met je doet,

dan de mensen die het al ervaren?

Houtbewoner Job

  • Leeftijd: 39

  • Beroep: Commercieel manager

  • Bedrijf: Woody Builders | a JAJO company

  • Locatie: Houtlab te Nieuwkuijk

  • Oppervlakte: 2.360 m2 (het gehele gebouw)

  • Materialen: o.a. vuren (CLT, HSB), Fraké.

“Ons pand is een showroom, een bron van inspiratie en bevestiging van onze belofte aan onze klanten.”

– Job Kuijpers

Sinds wanneer werk je in een houten pand?

“Sinds de opening van Houtlab in mei 2023 ben ik met veel enthousiasme en voldoening aan het werk hier. Het is een plek waar de geur van vers hout je tegemoetkomt, zodra je binnenstapt. De sfeer is er een van creativiteit, innovatie en moderne technologie. Houtlab is niet zomaar een houten kantoorpand, het is de plek voor duurzaam en innovatief bouwen. Een broedplaats voor ideeën van meerdere bedrijven, waar door samenwerking nieuwe waardevolle projecten tot leven komen. Bovendien biedt Houtlab ons een podium om ons verhaal over duurzaamheid te delen.”

Bewuste keuze van het bedrijf?

“Ja heel bewust. Het principe “practice what you preach” wordt vaak gezien als een uitdaging, vooral in de VUCA-wereld, waar de realiteit van alledag soms botst met de idealen. Maar wanneer het aankomt op duurzaamheid en circulaire principes, neemt Woody Builders én JAJO een voortrekkersrol in en dat maakt ons uniek.

Onze keuze voor hout, biobased materialen en circulaire bouwprincipes is geen toeval. Het is een bewuste strategie om niet alleen het milieu te beschermen en te bevorderen, maar ook om te laten zien wat mogelijk is in de bouwsector. Ons pand is showroom, een tastbaar bewijs van onze inzet voor duurzaamheid en innovatie, een bron van inspiratie en bevestiging van onze belofte aan onze klanten.

Deze filosofie is diep geworteld in de identiteit van ons bedrijf en wordt weerspiegeld in JAJO’s pay-off: “Closing the circle together.” Het is een oproep tot actie, een visie die we delen met onze zusterbedrijven en met iedereen die betrokken is bij ons werk. Door de cirkel te sluiten met het gebruik van circulaire materialen, streven we ernaar een voorbeeld te stellen om te laten zien dat duurzaam bouwen niet alleen een mogelijkheid is maar een noodzaak.”

Iedereen meteen enthousiast?

“Ja de meesten wel. Elke dag in Houtlab werken voelt voor hen als een voorrecht. Deze plek, volop innovatie en motivatie, voelt als een tweede thuis. Omgeven door hout, herinnert het ons continu aan de waarde van natuurlijke materialen en duurzame bouw. Het oplopen van de trap, kijkend naar de houten constructie, versterkt mijn verbinding met deze unieke plek die duurzaamheid en schoonheid samenbrengt. Houtlab maakt van elke dag een kans om bij te dragen aan een betekenisvolle duurzame toekomst.

Maar het is een herkenbare paradox. Ondanks de overtuigende argumenten voor duurzaamheid, innovatie en de warme uitnodigende omgeving van Houtlab, zijn sommige mensen toch kritisch over deze transitie. In sectoren die traditioneel behoudend zijn, zoals de bouwsector, kan de transitie uitdagend zijn. De overgang van conventionele bouwmaterialen naar biobased en circulaire opties vraagt om een fundamentele verschuiving in denken en handelen. Een verschuiving die ingrijpt in de gevestigde orde en om verandering vraagt. Het is dan ook begrijpelijk dat niet iedereen direct overtuigd is.”

Houtlab in aanbouw. En het is uiteraard allemaal hout wat de klok slaat.

"De gehele hoofddraagconstructie van het gebouw is in slechts drie weken gerealiseerd."

– Job Kuijpers

Groot verschil met conventioneel gebouw?

“Ja enorm. Met name de trap en de vide in Houtlab zijn voor mij persoonlijke symbolen van trots en vooruitgang. Ze vertegenwoordigen niet alleen de fysieke verbinding tussen de verschillende verdiepingen van ons gebouw.

De overgang van het werken in een traditioneel betonnen gebouw naar werken in Houtlab was voor mij meer dan alleen een verandering van locatie; het was een openbaring. Waar de bouwsector lange tijd bestond uit beton, staal en glas – vaak gekozen voor hun praktische eigenschappen zonder stil te staan bij hun effect op het milieu of het gevoel dat ze overbrengen bij gebruikers – biedt Houtlab een andere mogelijkheid. Een mogelijkheid waarin bouwmaterialen niet alleen worden gekozen op basis van hun functionaliteit en kostenefficiëntie, maar ook op hun vermogen om welzijn te bevorderen, om milieuvriendelijk en duurzaam te zijn, en om schoonheid en warmte te brengen in onze dagelijkse omgevingen.

Dit bewustzijn van de impact die onze keuzes hebben, niet alleen op het hier en nu maar ook op de toekomst van onze planeet, is wat werken in Houtlab zo uniek maakt.”

Welke houtsoorten zijn er gebruikt?

“De hoofddraagconstructie is volledig van vuren, een lichte en veelzijdige houtsoort van de fijnspar. Deze speelt een centrale rol in duurzaam en circulair bouwen en wordt vooral gebruikt in Cross-Laminated Timber (CLT) en Gelamineerd Hout (Glulam). Dit is gebruikt voor zowel de kolommen en liggers als voor de CLT-vloeren en -wanden.

De gevel van het kantoor is uitgevoerd in HSB-elementen (Houtskeletbouw) en een Fraké afwerking. HSB staat bekend om zijn efficiëntie en thermische voordelen, wat het bouwproces versnelt en bijdraagt aan energiebesparing. Fraké, thermisch gemodificeerd hout verhoogt de duurzaamheid en esthetiek van de gevel. Het heeft een verbeterde weerstand tegen bijvoorbeeld weersinvloeden en geeft het gebouw een unieke uitstraling. Tegelijkertijd is het levensduur verlengend.

Het feit dat de hoofddraagconstructie van het gebouw in slechts drie weken is gerealiseerd, geeft niet alleen blijk van de efficiëntie van moderne bouwtechnieken en materialen, maar onderstreept ook de potentie van prefabricage en modulaire bouwmethoden in de versnelling van bouwprocessen. Dit toont aan hoe duurzame en innovatieve bouwpraktijken niet alleen milieuvriendelijk zijn maar ook tijd- en kostenbesparend kunnen zijn.”

Duurzaam hout? Met keurmerk en/of certicaat?

“Uiteraard is al het gebruikte hout voorzien van het PEFC- of FSC-keurmerk. Deze certificeringen garanderen dat het gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen die volgens de hoogste milieustandaarden worden beheerd met respect voor biodiversiteit, de lokale bevolking en de economie. Door te kiezen voor hout met deze keurmerken draagt het project niet alleen bij aan vermindering van de ecologische voetafdruk van de bouw maar ondersteunt het ook verantwoorde bosbouwpraktijken wereldwijd. Dit baant een weg voor een duurzamere toekomst in de bouwsector.

Het gebruik van duurzaam hout in de bouwsector is een onderwerp dat zowel belangstelling als vragen oproept onder klanten en partners. De kern van de discussie draait om de vraag: hoe kunnen we bomen die essentieel zijn voor onze gezondheid en het milieu verantwoord gebruiken als bouwmateriaal? Het lijkt tegenstrijdig maar duurzaam bosbeheer biedt een weg die zowel de voordelen van hout als bouwmateriaal benut en tegelijkertijd de gezondheid van onze bossen waarborgt.”

Andere duurzame toepassingen?

“Jazeker, want Houtlab staat juist voor duurzaamheid en circulariteit. Elk element – vanaf aankomst op het natuurinclusieve buitenterrein tot aan het interieur – is zorgvuldig gekozen, zodat de impact op het milieu wordt geminimaliseerd. Dit streven zie je niet alleen terug in de gebruikte materialen, maar ook op de manier waarop het verhaal van elk element wordt verteld.”

Swipe hieronder door de werkplek van Job en zijn collega’s.

Fijnste aan het pand

“Een beetje flauw wellicht, maar welgemeend: het hele pand. In Houtlab, waar het warme gevoel van hout zich vermengt met het strakke ontwerp, het gebruik van natuurlijke materialen en de vooruitstrevende architectuur tastbaar is, ervaar je een unieke belevenis die de zintuigen prikkelt en het gevoel van welzijn bevordert.

Neem het daglicht. Dat speelt een cruciale rol in Houtlab. Grote ramen en transparante binnenwanden zorgen ervoor dat het natuurlijke licht vrij spel heeft. Het laat de ware identiteit van hout zien, bevordert de productiviteit en werkt positief op de mensen die er werken. Zo’n natuurlijke werkomgeving noemen we met een mooie term ook wel een biofiel design. Een ontwerp gebaseerd op de natuur waarin licht, lucht en natuurlijke materialen leidend zijn.

Daarnaast is de kantoortuin zorgvuldig ontworpen en ingericht. Met zit-sta bureaus wordt de fysieke gezondheid bevorderd door beweging en flexibiliteit in de werkdag te integreren. Dagelijks vers fruit en een centrale plek om samen te komen voor de lunch of koffiepraat, bevorderen niet alleen de gezondheid maar ook de moraal en de sociale interactie tussen collega’s. De beschikbaarheid van spreekruimtes onderstreept het belang van communicatie en privacy. Deze voorzieningen samen vormen de basis van een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en geïnspireerd voelen.”

Opmerkelijk feitje

“Het bouwen van Houtlab is een verhaal vol passie, innovatie en doorzettingsvermogen. Terwijl we nog druk bezig waren met het finetunen van onze plannen, gaf de directie groen licht om van theorie naar praktijk over te gaan. Dit besluit markeerde het begin van een avontuur waarbij elk teamlid zijn grenzen verlegde. Hoewel we elke dag streven naar verbetering, is gebleken dat de meeste leermomenten voortkomen uit het daadwerkelijk realiseren van plannen.

De transitie van ontwerp naar realisatie was leerzaam en confronteerde ons met de onvoorspelbaarheid van de praktijk. Wat op papier perfect leek, werd in de echte wereld een proces van aanpassen en evolueren. De praktische ervaringen die we tijdens de bouw opdeden, bleken waardevoller dan we ooit hadden kunnen bedenken. Ze hebben niet alleen ons vakmanschap verrijkt, maar ook de manier waarop we met potentiële opdrachtgevers over onze projecten praten.

De reis van Houtlab, van eerste schets tot eindresultaat, is een bron van trots. Het herinnert ons eraan dat echte vooruitgang soms voortkomt uit de bereidheid om de onvolmaaktheden van het proces te omarmen en dat de grootste lessen vaak gevonden worden in de uitdagingen van de realisatie.”

Nooit meer weg?

“Houtlab is veel meer dan een bouwproject; het is een gemeenschap die streeft naar een duurzame toekomst. Werken hier is betekenisvol en heel prettig. Met een superteam dat gericht is op toekomstige uitdagingen, inspireren en vernieuwen we elke dag. Zolang het werken hier plezierig is en ik een waardevolle bijdrage kan leveren, zie ik hier zeker nog een toekomst voor mij.”

Meer weten?

Stuur een mail

© Foto’s: Leidmotiv