Wie weet nu beter wat een houten gebouw met je doet,
dan de mensen die het al ervaren?
Leendert Sonneveld is zo iemand. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woont hij sinds een aantal jaar in een houten woning in Amsterdam-Noord. We vroegen naar hun ervaringen.
Houtbewoner Leendert :
Leeftijd: 37
Beroep: Product ontwerper
Woonplaats: Amsterdam
Huisgenoten: Eline (39), Kees (4) en Marie (1)
Soort woning: Hoekwoning (koop)
Oppervlakte: 165 m2 / kavel 136 m2
Materialen: CLT, LVL, houtvezelisolatie
“Ik was bang voor een sauna-gevoel: geel hout met een dennenluchtje.”
– Eline
Sinds wanneer woon je in hout?
“In de zomer van 2018 startte het bouwavontuur van ons houten huis. Na jarenlang puzzelen over de indeling (‘waar willen we de stopcontacten en waar de trappen?) kwam het houten bouwpakket uit Duitsland eindelijk aan. Het waterdichte casco was rond kerst 2018 klaar en hebben we met aannemer De Nieuwe Maten gebouwd, als garantie voor een waterdicht huis.
De afbouw deden we zelf, van riolering aanleggen, tot binnenmuren, keuken, trappen en… eigenlijk alles. In april 2019 trokken we in het huis met nog een waslijst aan werkzaamheden te gaan en een baby op komst…”
Toeval of bewuste keuze?
Eline: “Eind 2014 konden we een zelfbouwkavel bemachtigen in Amsterdam-Noord: een lot uit de loterij! De aanschaf van een zelfbouwkavel was – eerlijk is eerlijk- een ietwat impulsief besluit destijds. We hadden géén idee waar we aan begonnen. Ter oriëntatie op verschillende bouwmethoden fietste Leendert langs zelfbouwkavels in aanbouw in Amsterdam-Noord. Zodoende viel zijn oog op een huis van CLT, waar hij besloot aan te bellen.
Leendert: ‘Bij binnenkomst was ik al verkocht: wat een warme, gezellige uitstraling, een huis van hout. We ontdekten als klap op de vuurpijl de enorme milieuvoordelen én het gezonde binnenklimaat van een houten huis. Toen waren we eruit.”
Zelfbouw of project?
Leendert: “Het was vanaf het begin af aan het idee om het huis echt zelf te bouwen. Dit had deels te maken met de kosten, die gedurende de tijd de pan uitrezen. De kosten voor houtbouw waren immers nog aanzienlijk hoger dan nu, toen we in 2018 startten met de bouw. Daarnaast vonden we het ook een enorm leuke uitdaging om zelf een stempel te drukken op het huis en zoveel mogelijk zelf te doen en uit te zoeken, soms met YouTube in de hand.”
Eline: ” ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, was Leenderts lijfspreuk in die dagen. We hebben wel bewust het casco door een aannemer laten neerzetten zodat we niet met potjes en pannetjes een lekkend dak moesten opvangen. Wat betreft keuzes was de sky ook the limit: op een gegeven moment waren we helemaal murw van alle wc-potten, lichtschakelaars, wasbakken etc. die we moesten uitkiezen. En natuurlijk wilden wij het steeds net iets anders dan standaard.”
“We hebben in de keuken gekozen voor kleuren die eruit springen, als contrast bij het hout. In tegenstelling tot bewoners van ‘gewone’ betonnen huizen, is het voor ons altijd de uitdaging om meubels en accessoires te zoeken die juist níet van hout zijn. Leendert heeft met behulp van zijn vader de trappen en balustrades allemaal ter plekke aan elkaar gelast. Binnen in het huis! Dus het idee dat huizen van hout eerder zouden afbranden kan wel naar de prullenbak worden verbannen.”

"We zien telkens nieuwe ‘tekeningen’ in de knoesten van het hout: soms een vogel, een hartje of gezichtje."
– Leendert
Wat was je eerste idee bij een woning van hout?
Leendert: “Bij woningen van hout moest ik meer denken aan houtskeletbouwconstructies: frames bouwen van hout en die bekleden met gipsplaat voor een brandveilige afwerking.”
Eline: “Ik was eerder bang voor een sauna-gevoel: geel hout met een dennenluchtje”.
Leendert: “Toen ik in aanraking kwam met CLT was ik echt verrast. Het is eigenlijk alsof je een maquette bouwt, maar dan op schaal x 10. Geen 9mm dikke plaatjes hout, maar platen van wel 140mm, in elkaar gezet met schroeven van wel 220mm lang.”
Hobbels ervaren bij de bouw?
Leendert: “We hadden in de ontwerpfase wel wat hobbels. Zo werd op een gegeven moment het bestemmingsplan gewijzigd: de wens van de gemeente om 12,5 meter hoog te bouwen was veranderd in een eis. Dit was zowel door ons als de architect niet op tijd opgemerkt. Op het moment dat wij van de gemeente een reprimande ontvingen dat ons ontwerp niet voldeed aan het gewijzigde bestemmingsplan, zaten wij zelfs in Nepal en hadden we vanwege een trektocht door de bergen ‘geen bereik’ op onze telefoons. Bij terugkomst hadden we veel gemiste oproepen van onze ouders en moesten we binnen zeer korte tijd ons ontwerp aanpassen, aangezien we in eerste instantie kleiner wilden bouwen: we hadden een punt dak voor ogen van 10 meter hoog. We hebben toen voor een lessenaarsdak gekozen in plaats van het puntdak, dit was de ‘goedkoopste’ oplossing en bleek achteraf ook het best vanuit esthetisch oogpunt.
Uiteindelijk zijn we erg blij met die extra vierkante meters, maar het was wel een flinke, onvoorziene aanslag op de portemonnee. Doordat de beslissing zo snel moest worden gemaakt hadden we geen helder beeld wat betreft de inrichting van deze ‘ongeplande derde verdieping’ voor ogen. Nu, vier jaar later, hebben we onlangs een dakserre op het dak laten plaatsen en zodoende veel ruimte en een derde slaapkamer gecreëerd, waar je vallende sterren kunt zien, dankzij de vele ramen.”
Welke houtsoorten zijn er gebruikt?
“De CLT wandpanelen zijn van vurenhout. De kozijnen van Meranti. De gevelbeplating van Douglas hout. De isolatie in de wanden bestaat ook uit houtvezelplaat (product homatherm), maar de exacte houtsoort is mij niet bekend.”
Is al het hout duurzaam?
“In ons huis hebben we zoveel mogelijk gezocht naar duurzame oplossingen. Zelfs de isolatie is milieuvriendelijk en bestaat uit houtvezel en cellulose. De gevelbeplating is van Douglas hout dat met een milieuvriendelijke techniek is behandeld en zo is verduurzaamd.”
Hout gebruikt met een keurmerk en/of certificatie?
“Derix is de leverancier van ons hout. Hun producten voldoen allemaal aan de kwaliteits- en duurzaamheidseisen. Soms scoren ze zelfs hoger dan wettelijk vereist.
Ik weet dat ze PEFC-gecertificeerd zijn, een ‘Holz von Hier’ keurmerk dragen, en dat ze een ‘Cradle to Cradle gold’ certificaat hebben. Maar ook hun benodigde energie wordt 100% opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Duurzamer konden we ons huis niet bouwen!”
Neem hier een kijkje in de woning van Leendert en Eline. Opvallend: ook de badkamer is in hout uitgevoerd.
Fijnste aan het huis
“Het warme, gezellige gevoel dat ons het eerste moment opviel, is er nog steeds. Ook zien we telkens nieuwe ‘tekeningen’ in de knoesten van het hout. Op sommige plekken zien we vogels, hartjes of gezichtjes, als we ons best doen.
Mensen die bij ons op bezoek komen roemen ook altijd de typische houtgeur van ons huis. Als we langer dan een week zijn weggeweest, ruiken we die geur zelf ook weer en weten we: heh lekker, we zijn weer thuis!”
Opmerkelijk feitje
“De eerst paar jaar kraakte het huis geregeld, dat konden soms echt enorm harde knallen zijn. Volgens Leendert is het de spanning in het hout dat door het verder drogen van het hout eruit moest. Het leek ook specifieke periodes meer te zijn als het weer omsloeg van ‘warm zomerweer’ naar ‘natte herfstachtige buien’. De laatste tijd komt dit veel minder voor.
Een ander leuk feitje is de gelakte badkamer die vaak tot verbazing leidt bij onze gasten: ‘Een badkamer van hout kan dat?’ “
Nooit meer iets anders?
Leendert: “We zouden in de indeling van het huis wel wat dingen anders doen een volgende keer. Iets kleinere vides en meer muren zodat we af en toe een deur dicht kunnen doen bijvoorbeeld. Dat is toch wel ‘een must’ met kinderen. Maar we zouden zeker weer voor een houtbouw gaan, wellicht gecombineerd met andere bio-based bouwmaterialen. Hout heeft veel meer sfeer dan een standaard wit gestucte woning. Het is zo leuk dat alle tekeningen in het hout anders zijn!
We waren van te voren wel van plan om een aantal muren te stucen en een kleur te geven, maar toen we voor het eerst in het net gebouwde casco stonden wilden we toch alles van hout. Hier sloeg Leendert soms nog best in door. Zo heeft hij bijvoorbeeld alle deuren in huis zelf gemaakt, omdat er geen standaard deuren van CLT te koop zijn.”
“