Skip to main content

Wie weet nu beter wat een houten gebouw met je doet,

dan de mensen die het al ervaren?

Houtbewoner Roy:

  • Leeftijd: 55

  • Beroep: Zelfstandig marketingstrateeg

  • Woonplaats: Witharen

  • Huisgenoten: Marijke en katten Guus en Miepie

  • Soort woning: Schuurwoning (koop)

  • Oppervlakte: 225 m2 (ex. schuur, carport, vide)

  • Materialen: Vurenhout, CLT, cellulose, Douglas, golfplaat

“We zagen een traditionele boerderette met woonkamer aan de voorkant en losse schuur aan de achterkant niet zitten.”

– Roy Oosten

Sinds wanneer woon je in hout?

“Nu ruim twee jaar. We zijn verhuisd zodra we konden koken, douchen en wassen. Het huis was toen nog niet af. Maar de bouw liep tijdens de bouw 6 maanden vertraging op en we waren de tijdelijke woningen wel zat. Binnen ontbraken nog enkele deuren en vaste kasten. En buiten zat de gevelbekleding er nog niet aan, er was geen bestrating en nog geen tuin aangelegd. Maar toen alle bouwmensen waren vertrokken, konden we echt gaan genieten van onze woning.”

Toeval of bewuste keuze?

“De suggestie van een houten woning werd gedaan door onze architect Gooike Postma. Hij vond dat goed passen op deze plek midden in de weilanden en tussen boerderijen en stallen. Toen het concept van een veldschuur werd goedgekeurd door de gemeente werd dat ook een logische keuze.

Wooncomfort was voor ons wel belangrijk. En na een paar gesprekken met ervaringsdeskundigen waren we er snel uit dat het hout werd. Ons eerdere jaren negentig huis werd qua temperatuur altijd warm genoeg, maar behaaglijk voelde het nooit in de winter. Nu is het gevoel overal in het huis hetzelfde. Dat wordt versterkt omdat we alle binnenwanden ook nog eens met hout hebben bekleed. “Je mag best weten dat je in een houten huis woont”, zei architect Gooike tegen ons. En zo gezegd, zo gedaan.”

Zelfbouw of project?

“Zelfbouw. En een behoorlijk ‘blank canvas’ ook: er stond nooit eerder iets op deze plek en we waren niet gebonden aan een bestaand erf. Dat maakte het ook wel even zoeken naar een concept dat paste in de omgeving én bij ons. Op de gekochte kavel zat al een goedgekeurd omgevingsplan. Maar we zagen de traditionele boerderette met woonkamer aan de voorkant en losse schuur aan de achterkant niet zitten. We wilden een modern maar passend ontwerp met het uitzicht juist naar achteren. ‘Prima’, zei de gemeente, ‘maar dan moet de hele procedure opnieuw, veel succes’.

Het eerste voorstel van een schaapskooi-achtige woning werd afgekeurd door de gemeente. Het tweede sloeg wel aan, namelijk het idee van een veldschuur. Er staan en stonden er meerdere in de directe omgeving: eenvoudige houten schuren met een puntdak, midden in het veld als opslagplek voor o.a. werktuigen.

Architect Gooike Postma was de eerste architect die een schuurwoning tekende en hij vond dat zijn oorspronkelijke idee te veel is verwaterd naar een villa voor het platteland. ‘Ik ontwerp voor jullie weer een échte schuurwoning’, zei hij. Dus met een golfplaten dak, geen dakgoot en diepliggende kozijnen. Hoewel hij verschillende prachtige schetsen maakte, waren we direct weg van de strakke lange mono-vorm die het nu is geworden.

De extra knik aan de zuidzijde van het huis is er speciaal in gemaakt om de 48 zonnepanelen in een lage hoek er op te leggen. Dat levert niet alleen een goed rendement op, als je in de tuin loopt zie je ze ook niet liggen. Pas op grotere afstand zie je ze, maar het overheerst nooit.”

“Van ‘echt geweldig’ tot ‘hoe is dit ooit goedgekeurd’. De ‘veldschuur’ van Roy en Marijke blijft niet ongezien.”

"Aan de buitenzijde zit onbehandeld Douglas met 2,5cm ruimte tussen de latten, zodat er door de verscholen ramen daglicht binnenkomt."

– Roy Oosten

Wat was je eerste idee bij een woning van hout?

“We vonden het eigenlijk meteen een goed idee. Vooral de warme en eenvoudige uitstraling die het kan hebben, sprak ons aan. Omdat ik zelf eerst aan een staalconstructie dacht, had ik wat twijfels of het wel stevig genoeg was voor het beoogde volume. De constructeur kon dat snel wegnemen, en in de praktijk blijkt dat ook zo. We hebben al heel wat stormen gehad en hier midden op het platteland heeft de wind vrij spel. Maar het huis geeft geen krimp, nog geen kraakje is er te horen.”

Hobbels ervaren bij de bouw?

“Ook al houdt je rekening met vertragingen, aanpassingen en fouten: het lukt de bouwsector altijd dat negatief te overtreffen zo lijkt het. Het gebruikelijke gebrek aan overleg, miscommunicatie en slechte planning van inkoop en personeel waren de oorzaak van 6 maanden vertraging bovenop de 3 maanden die waren gepland. Maar niet omdat het een houten woning betreft: de constructiebouwer is specialist daarin.”

Welke houtsoorten zijn er gebruikt?

“De muren en de dakplaten bestaan uit vurenhouten frames met aan de binnenzijde OSB plaat, ze werden allemaal gevuld met cellulose. De gebinten zijn van gelamineerd vuren. Het dakframe is ook gemaakt van vuren regels. De verdiepingsvloeren in het huis en in de schuur zijn CLT. We lopen er op de verdieping direct op en aan de onderzijde is het ons plafond.

De binnenzijde is volledig afgewerkt met vurenhouten panelen, ook de WC en badkamer, hoewel de muren daar wel tot halverwege betegeld zijn. Ook enkele deuren zijn van vurenhout gemaakt evenals de beide vaste trappen. Alle raamkozijnen zijn van Meranti, van de binnendeurkozijnen (slechts 2) weet ik het eerlijk gezegd niet.

Aan de buitenzijde zit onbehandeld Douglas met tussen de latten meer dan 2,5 cm ruimte, zodat door enkele verscholen ramen daglicht komt. En je kunt naar buiten kijken tussen de bekleding door. Ook vleermuizen kunnen er tussen door, aan de zuid- en noordzijde zijn in totaal 11 vleermuiskasten van houtbeton onzichtbaar aan de gevel geplaatst voor verschillende soorten. Verder vinden er kleine tuinvogels er een nest- of overnachtingsplek tussen. Zwaluwen kunnen vrij in en uit de carport vliegen: we hebben al wel kijkers gehad, maar er zijn nog geen vaste huurders.”

Is al het hout duurzaam?

“Het hout voor de houtconstructie komt van een STIP-gecertificeerd bedrijf, daardoor weten we zeker dat dit hout 100% verantwoord geproduceerd is. Van de kozijnen weet ik het niet. Onze overeenkomst met de constructeur (er was geen aannemer, organiseren deden we zelf) liet geen keuze toe van leveranciers zoals muurplaten, dakplaten en kozijnen. Maar in onze specificaties stond wel dat het FSC moest zijn.”

[zie ook HOUTVAST #2: Écht duurzaam hout? Check de papieren!, red.]

Hout gebruikt met een keurmerk en/of certificatie?

“Hout uit duurzaam beheerde bossen was voor ons een voorwaarde en de constructeur heeft plechtig beloofd dat alle geleverde producten FSC zijn. Maar certificaten heb ik nooit gezien. We waren tijdens de bouw te druk met het oplossen van fouten door de constructeur, dat we bang waren voor elke extra vertraging, dus we hebben er niet verder specifiek naar gevraagd.

Duurzame isolatie was ook een voorwaarde en dat is wel gelukt met de cellulose. Verder is het dak van staal en volledig recyclebaar. En alle binnen- en buitenverf is op eco-basis (van Greenpaints). En er zitten heel wat liters in dit huis om de UV- en andere bescherming goed te doen.”

Swipe hieronder door de schuurwoning van Roy en Marijke, waar zwaluwen de hoge carport al hebben gevonden.

Fijnste aan het huis

“De aangesloten open ruimte met overal hetzelfde binnenklimaat. De temperatuur en de vochtigheid zijn zeer constant het hele jaar door. En veel licht natuurlijk door de grote ramen. De visite zegt bij binnenkomst dat het naar hout ruikt in ons huis, maar dat merken we zelf niet meer.”

Opmerkelijk feitje

“Wat het huis betreft, er lopen twee zware draagbalken van voor naar achter door het hele huis heen: van de schuur door de carport (niet echt nodig daar) naar het woonhuis en aan de achtergevel steken ze iets uit. Veel bezoekers vinden dat indrukwekkend en kloppen en aaien de balken, vooral mannen hahaha! Het laten zien van de volledige constructie levert ook complimenten op.

Ook leuk: op de doorgaande weg voor het huis wordt er veel gefietst en door de wind – die hier altijd waait – wordt er vaak luid tegen elkaar gepraat. Dus ook de meningen over ons huis vliegen over de weg. Deze zijn luid en duidelijk te verstaan: van ‘echt geweldig’ tot ‘hoe is dit ooit goedgekeurd’. Ik denk dat dit allemaal goede reacties zijn, architectuur moet een reactie opwekken toch?”

Nooit meer iets anders?

“Het moet wel een heel mooi en goed geïsoleerd en geventileerd huis zijn, willen we verhuizen naar bestaand huis. Het comfort van wonen in hout is een enorm pluspunt en we zouden niet graag meer anders willen. Behalve de prijs misschien zie ik ook geen enkele reden om niet met hout te bouwen. Een volgend project zou wat ons betreft in elk geval wel weer van hout gebouwd moeten worden.”

Meer weten?

Stuur een mail

© Foto’s: eigen collectie van Roy en Marijke.