Skip to main content

In dit rubriekje lees je kort & krachtig een mooi feitje over hout.

Voor sommigen geen nieuws, voor velen een verrassing: bamboe is gras. Waar dat in je tuin eerder lijkt op een niet te stuiten struikgewas, waan je je tussen reuzenbamboe in een bos. En als je beseft dat veel bamboeproducten erg op hardhout lijken, dan is de vergelijking met hout aannemelijk. Toch zijn er fundamentele verschillen.

Een groot verschil is de werking van de materialen. Hout is van zichzelf massief, terwijl bamboe een holle halm is. Om er een rechthoekig element van te maken, wordt het gelamineerd of tot composiet verwerkt. De vezels worden daarbij uit elkaar getrokken en met lijm tot een balk geperst. Een beetje vergelijkbaar met spaanplaat.

De kwaliteit van het composiet kan erg verschillen. Er zijn producten die – eenmaal goed nat – niet meer in de oorspronkelijke staat terugkeren. Andere producten weerstaan vocht weer heel goed. Deze verschillen in eigenschappen zijn vaak niet aan de buitenkant te zien, maar hebben wel invloed op de toepassing, zeker bij buitengebruik. Of een bamboeproduct bruikbaar is voor die toepassing, hangt sterk af van de productiemethode.

Een ander belangrijk – en maatschappelijk relevant – verschil zit in duurzaamheid. Daar wint (duurzaam) hout het ook nog van Bamboe. Ten eerste: bamboe moet van ver komen (Azië, Zuid-Amerika). Ook is er voor composiet nog geen goede biologisch lijm, en kost het thermo-density proces veel energie. Aan de andere kant legt bamboe weer sneller meer CO₂ vast dan hout, en is thermisch behandeld bamboe wel zo’n 1,5x harder dan tropisch hardhout.

Bamboe in het kort:

  • Belangrijkste productielanden: India, China, Brazilië.
  • Reuzenbamboes Guadua en Moso groeien meer dan 30m per halfjaar. Bij een lariks duurt dat zo’n 50 jaar, maar die produceert wel massief hout.
  • De halmen moeten voor de oogst eerst nog 5 jaar uitharden.
  • Na de oogst blijven de wortels intact en genereren nieuwe uitlopers.
  • Kan ook groeien op voedselarme bodems.
  • Kan competitief zijn met (hard)hout.
  • Buitengebruik kan, maar hangt sterk af van de productiemethode.

Meer informatie? Klik op onderstaande bronvermelding(en) of stuur ons een mailtje.

Stuur een mail
Bron: SKH
Bron: SHR
Bron: Joost de Vree

© Foto’s: Unsplash; Cees Klein