Skip to main content

In dit rubriekje lees je kort & krachtig een mooi feitje over hout.

Waarschijnlijk de grootste misvatting die er bestaat over bouwen met hout: houtbouw is brandgevaarlijk. Overigens wel een begrijpelijke bewering. Hout speelt als materiaal in ons dagelijks leven immers vaak de rol van een effectieve brandstof.

Toch is het net zo begrijpelijk uit te leggen waarom houtbouw brandveilig is. Minstens net zo brandveilig als bouwen met beton en staal – en vaak zelfs veiliger. En dat begint al bij de boom. Als die in brand staat dan verkoolt de buitenlaag, maar de binnenkant gebeurt niet zo veel.

Met deze verkoling beschermt hout zichzelf bij brand. Dat is een eigenschap van het materiaal en verschilt per houtsoort. De inbrandsnelheid van lichtere houtsoorten, zoals naaldhout, is hoger dan van zwaardere loofhoutsoorten zoals eiken en tropisch hardhout, die minder snel inbranden. Het volledig verbranden van en boom duurt lang, omdat het hout langzaam energie afgeeft en de binnenkant dus niet brandt.

De constructieve wanden bij houtbouw anno nu zijn gemaakt van ‘engineered wood’. Massief hout, vergelijkbaar met een boom. Er is inmiddels een divers assortiment aan dit soort nieuwe houtbouwproducten beschikbaar, waarvan Cross Laminated Timber (CLT) een van de meestgebruikte is.*

Deze zogenaamde ‘mass timber’ producten zijn zo massief en compact geperst en/of gelijmd, dat vlam vatten zeer moeilijk is. Ze hebben de eigenschap dat bij brand alleen de buitenste laag verkoold en daarmee een isolerende werking heeft voor het hout daarachter. Je zult dit soort ‘bouwhout’ dan ook niet ‘aan’ krijgen met bijvoorbeeld een brandende kaars of sigaret.

* Andere massieve houtbouwproducten zijn: LVL (Laminated Veneer Lumber), GluLam (Glue-Laminated Timber), DLT (Dowel Laminated Timber), NLT (Nail Laminated Timber), LSL (Laminated Strand Lumber), PSL (Parrallel Strand Lumber) en MPP (Mass Plywood Panel).

Wat als er brand uitbreekt in een ‘mass timber’ gebouw?

  • Wees niet bang. Het hout vat zeer moeilijk vlam.
  • Alleen de buitenste laag van het mass timber verkoolt
  • Dit isoleert als het ware de rest van het hout erachter
  • De constructieve capaciteit daarvan blijft hierdoor intact
  • De inbrandsnelheid is bovendien uiterst voorspelbaar
  • Een brandwerendheid tot 120 minuten is goed mogelijk
  • Extra maatregelen (brandwerend plaatmateriaal en/of sprinklers) verhogen nog eens die brandveiligheid

Meer informatie? Klik op onderstaande bronvermelding(en) of stuur ons een mailtje.

Stuur een mail
Bron: SHR.nl
Bron: 'Houtbouwmythes ontkracht: het onderscheid tussen fabels en feiten' (Pablo van der Lugt)

Bekijk dit ook eens: CLT brandtest video