Skip to main content

Wie weet nu beter wat een houten gebouw met je doet,

dan de mensen die het al ervaren?

Houtbewoner Evelyn

  • Leeftijd: 49

  • Beroep: Innovator jeugdzorg

  • Woonplaats: Alkmaar

  • Huisgenoten: : partner Gerbrand, kinderen Zep en Mijs, en kat Ari

  • Soort woning: Woonark

  • Oppervlakte: 96 m2

  • Materialen: CLT, houtvezel isolatie, fraké en houten spijkers

  • Evelyn en haar gezin voor hun biobased design ark

“Je gaat een geheel houten woning, waarvan zelfs de spijkers van hout zijn, natuurlijk niet van kunststof kozijnen voorzien.”

– Evelyn Visschedijk

Sinds wanneer woon je in hout?

“We wonen pas een paar maanden in onze woning, of beter gezegd een woonark van hout. We zijn in 2022 begonnen aan dit proces. Er is natuurlijk wel veel voorbereiding aan vooraf gegaan. Jan Gunneweg de ontwerper en uitvoeder van dit project, is maanden vooraf begonnen met uitdenken en het maken van de computertekeningen, zodat de CNC-frees zijn werk kon gaan doen.

Vanaf het moment dat de eerste plaat hout onder de frees ging en het plaatsen van de wand- en dakdelen zaten slechts vijf weken.”

Toeval of bewuste keuze?

Min of meer toeval. Na 20 jaar op een stalen tjalk wilden we iets nieuws. We kwamen in aanraking met meubelmaker Jan Gunneweg. Zijn filosofie is ‘happiness by nature‘, met een voorliefde voor hout. De vraag was dan ook niet welk materiaal er gebruikt zou worden, maar in welke mate. Dat werd 100%; zowel binnen en buiten als de isolatie, alles is van hout gemaakt.

We hebben in het voortraject nog wel naar kunststof kozijnen gekeken, maar dat idee sneuvelde als snel. Je gaat een geheel houten woning – waarvan zelfs de spijkers van hout zijn – natuurlijk niet van kunststof kozijnen voorzien. Ondanks dat die een kleiner prijskaartje hebben dan kozijnen van hout, is het elke extra euro waard gebleken. Hout heeft een veel mooiere, robuustere en warmere uitstraling en kwaliteit dan kunststof.

Hetzelfde geldt voor gips op de wanden, of beton op de vloer: niet het beste idee in een houten woning. Daarnaast is het in de arkenbouw gebruikelijk dat er met hout gebouwd wordt, omdat je aan het gewicht moet denken.

Zelfbouw of project?

“Zelfbouw. Samen met Jan Gunneweg. In onze zoektocht naar een bouwer kwamen we bij toeval bij hem uit. Hij stond niet op het lijstje van woonarkbouwers, maar had wel eerder een woonark voor zijn ouders gebouwd.

Vanaf het begin was helder dat we samen zouden gaan bouwen. In de zomer van 2022 heeft mijn partner Gerbrand het tiny house van Jan helpen bouwen. Jan had toen net zijn CNC-frees aangeschaft en wilde eerst, als soort van oefening, zijn eigen huisje maken. Het was ook meteen een proef om te kijken of we konden samenwerken.

Die proef slaagde, en een jaar later heeft Gerbrand tijdens het assembleren van de wand-en dakdelen meegewerkt in de werkplaats. Toen na plaatsing daarvan de werkzaamheden zich naar de ark verplaatsten, heeft Gerbrand de technische installatie aangelegd evenals de waterleidingen, toilet en warmtepompboiler. Alsof dat nog niet ‘zelfbouw’ genoeg was, verrichtte hij ondertussen ook nog hand en spandiensten aan de bouwploeg.”

In de ark van Evelyn is het al hout wat blinkt…

"Door de isolerende functie van hout bleek vloerverwarming helemaal niet nodig te zijn; hielden we ineens 20K over op de begroting.”

– Evelyn Visschedijk

Wat was je eerste idee bij een woning van hout?

“We wisten nog niet veel over de houtbouw optie. Nadat we met Jan in zee waren gegaan en duidelijk werd dat het een geheel houten huis zou worden, werden we toch wel blij en nieuwsgierig. Een huis zonder kunststof en gips sprak ons zeker aan. Het dampopen karakter en goed geïsoleerde wanden hielpen ook bij de keuze voor hout. Het is ook een mooi verhaal: wonen in een huis waarvan alle gebruikte materialen gegroeid zijn!

Wij waren dus inmiddels wel overtuigd, maar in onze omgeving merkten we wel wat argwaan. Alle misverstanden over houtbouw kwamen voorbij: “Dat is toch brandgevaarlijk? Hoezo duurzaam, er worden toch bomen voor gekapt? Is het wel toekomstbestendig?”

Hobbels ervaren bij de bouw?

“Vlak nadat we besloten hadden onze woning te laten bouwen, viel Rusland Oekraïne binnen. We zaten toen nog in de ontwerp en tekenfase. In de wetenschap dat veel plaatmateriaal uit Rusland komt, waren we bang voor enorme prijsstijgingen op de houtmarkt. Op het moment dat we daadwerkelijk hout nodig hadden, waren de prijzen gelukkig alweer wat gezakt en hebben we Europees hout aangeschaft. Die hobbel bleek dus uiteindelijk een meevaller.

Een andere meevaller kwam toen we de woning van Bas Leegwater bezochten. Zijn bedrijf iWood ondersteunde ons woonark project en Bas woont zelf in houtbouw. Wij waren van plan om onze ark te verwarmen met vloerverwarming in een betonvloer, plus een warmtepomp van 4,5 kw om dat beton weer op te warmen. Bas vertelde ons toen dat zijn woning juist door gebruik van hout geen vloerverwarming nodig had. Zijn 120m2 grote woning werd verwarmd met een of twee kleine elektrische verwarmingspaneeltjes.

Dat was het moment dat wij ons realiseerden dat dit ook wel eens voor ons kon gelden. Door de isolerende functie van hout bleek vloerverwarming helemaal niet nodig te zijn; hielden we ineens 20K over op de begroting! Onze woning heeft dus geen verwarming. Net als bij Bas verwarmen twee elektrische wandpaneeltjes onze gehele ark van 100m2.”

Welke houtsoorten zijn er gebruikt?

“Met het gevonden geld konden we het multiplex voor de wanden en plafonds inruilen voor het duurdere, maar veel mooiere CLT. De buitenwanden hebben we laten isoleren met hunton houtvezel-isolatie, wat in balen aankomt en als los materiaal met perslucht in de holle wanden geblazen wordt. Deze houtvezel is 100% van hout en heeft door het inblazen ook geen bindmiddel nodig. Dit maakt het een erg mooi en schoon product. De vloeren, binnenwanden en plafonds zijn geïsoleerd met matten houtvezel. Voor de isolatie van het dak hebben we Hunton houtvezels isolatie platen gebruikt van 30 cm.

Voor de hele interieur betimmering zijn vuren 3S platen gebruikt. Dat zijn 3 lagen kruislings verlijmde vurenhout platen, waardoor het een stabiele plaat wordt die zonder kromtrekken gemonteerd kan worden. Als constructie en voor de buitenplaten is er gebruik gemaakt van 18 en 9 mm watervast verlijmde multiplexplaten. Deze zijn met een dampopen folie beschermd tegen de weersinvloeden.

Als buitengevelbekleding hebben we verticale thermisch gemodificeerde Fraké latten op een goede geventileerde basis laten bevestigen . En zoals gezegd, de kozijnen zijn ook van hout: meranti in ons geval.

Verder hebben we zo’n 20 jaar geleden een partij planken van meerpalenhout gekocht. Van deze partij was nog een tafelblad over, en daarvan hebben we de drempel van de voordeur gemaakt. En nog een bijzonder detail: de binnenwanden zijn met beukenhouten spijkers bevestigd. Hoe houtig wil je het hebben!”

Hebben de materialen een duurzaamheidscertificaat?

“Ja bij de inkoop van alle materialen heeft Jan (Gunneweg, red.) daar bewust op gelet. Maar officieel mogen we dat niet zo claimen, omdat het bedrijf van Jan zelf niet meer is aangesloten bij een instantie als FSC, STIP of PEFC. Dat was het vroeger wel, maar omdat opdrachtgevers van zijn interieurproducten daar nooit om vroegen is hij daarmee gestopt. Wij weten dus dat al zijn materialen een certificaat hebben, maar zodra die zijn loods uitrijden naar een klant mag hij die claim niet meeverkopen op zijn pakbon.”

Swipe hieronder door de woonark van Evelyn en Gerbrand.

Fijnste aan het huis

“Het fijnste van ons nieuwe huis is toch wel het flink toegenomen comfort. Hout ademt en zorgt voor een fijn binnenklimaat, we hebben dampopen gebouwd. Een heerlijk idee én gevoel.

Onze stalen tjalk was voorzien van enkel glas, was matig geïsoleerd en was helemaal van staal. De koudebrug was hiermee gigantisch. We verstookten naast een bult gas ook tien kuub hout per jaar, dat hoef ik niet meer te hakken.

Een gezin van vier man produceert ook flink wat vocht en dan is een stalen schip niet de beste keus. In onze houten woonark zit de condens aan de buitenzijde van de ramen, in plaats van aan de binnenzijde.”

Opmerkelijk feitje

“Een leuk feitje dat we wel vaker vertellen, is dat ons huis in 7 minuten is gegroeid. En wellicht is het je al opgevallen, de woonark heeft de vorm van een golf. Een mooi symbool voor een ark.”

Nooit meer iets anders?

“We wonen hier net, maar als dat ooit weer een relevante vraag wordt, zouden we bij een volgend zelfbouw project zeker weer voor hout kiezen. Het fijne warme gevoel wat hout geeft, bevalt ons zeer!”

Meer weten?

Stuur een mail

© Foto’s: Jan Gunneweg